Witaj na stronie naszej przetwórni PrzetwoLove!

Twoja obecność tutaj na pewno nie jest przypadkowa, zatem pozwól, że przybliżymy Ci to, czym się zajmujemy.

Jesteśmy przetwórnią owocowo-warzywną i naszą specjalnością są przetwory: dżemy, soki, musy, soki, kiszonki, fermentacje, bez cukru, syropy poprawiające odporność, sosy, ajvary, keczupy, mamy też konfitury i powidła.

Stacjonujemy w Chorzowie, na ulicy Odrowążów 7. Otwieramy się na współpracę ze sklepami ze zdrową żywnością, kawiarniami, restauracjami, kooperatywami spożywczymi. Stanowimy alternatywę dla powszechnie dostępnych, “sklepowych” przetworów.

Jeśli zależy Ci na zdrowych i smacznych przetworach, które powstają w malutkiej, lokalnej przetwórni w wyniku ręcznej pracy, a cel który jej przyświeca to “aby było jak najbardziej naturalnie”, to dobrze trafiłaś/trafiłeś! A teraz poznaj nasze zasady i wartości, którymi się kierujemy przy robieniu przetworów:

  • Wszystkie nasze przetwory są wegetariańskie, a większość jest również wegańska (poza ajvarami, w których występuje miód) i bezglutenowa (jedyny z glutenem to zakwas na żurek).
  • Nie odpuszczamy, jeśli chodzi o ilość owoców i cukru w przetworach, ponieważ przerażają nas wyroby, w których owoców jest mniej niż reszty składników, a cukier znajduje się na pierwszym planie.
  • Obalamy mity o tym, że przetwory muszą koniecznie zawierać cukier. Mamy w swojej ofercie sporo odpowiedników bez cukru i radzą sobie one znakomicie.
  • Nie stosujemy absolutnie żadnych zagęszczaczy, tyczy się to również pektyn, zagęszczonych soków, nasion chia, agaru, żelfixów i żelatyny.
  • Jesteśmy nieufni jeśli chodzi o słodzenie przetworów czymś innym niż cukier trzcinowy, cukier biały czy miód. Z obawy o nietrwałość i ryzyko szybszego zepsucia tak zakonserwowanych przetworów unikamy, innych niż wspomniane, cukrów.
  • Rozcieńczanie nie jest naszą mocną stroną, gdzie możemy tam redukujemy do zera obecność wody.
  • Przetwory powstają z sezonowo dostępnych owoców i warzyw.
  • Nie korzystamy z mrożonych surowców.
  • Często sami zrywamy surowce na przetwory.
  • Nasze słoiczki powstają w wyniku ręcznej pracy od początku do końca procesu: sami myjemy, obieramy, kroimy, obrabiamy, doprawiamy, umieszczamy w słoiczkach, pasteryzujemy, naklejamy etykiety.
  • Skrupulatnie informujemy o składzie słoiczków na etykiecie, nie zatajamy składników.
  • Część naszych przetworów idzie na nasze własne potrzeby, zaopatrujemy także naszą rodzinę, przyjaciół i znajomych. Jemy to samo, co sprzedajmy, bez ściemy!
  • Wkładamy serce w projektowanie naszych etykiet, każdy przetwór poza informacjami, które muszą zostać na tej powierzchni zawarte, posiada także jakąś krótką informację od nas, od serca dotyczącą danego wyrobu.
  • Interesuje nas to, co dzieje się u konkurencji. Lubimy polecać wartościowe wyroby i pomysły.
  • Nasze przetwory nie zawierają konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaku, zagęszczaczy.
  • Tam, gdzie można redukujemy liczbę składników, cenimy sobie prosty skład, który broni się sam!