O nas

Witaj na stronie naszej przetwórni PrzetwoLove!
Twoja obecność tutaj na pewno nie jest przypadkowa, zatem pozwól, że przybliżymy Ci to, czym się zajmujemy.

Jesteśmy przetwórnią owocowo-warzywną i naszą specjalnością są przetwory: dżemy, soki, musy, soki, kiszonki, fermentacje, #bezcukru, syropy poprawiające odporność, sosy, ajvary, keczupy, mamy też konfitury i powidła. Stacjonujemy w Katowicach, mamy sklep internetowy www.przetwolove.pl. Otwieramy się na współpracę ze sklepami ze zdrową żywnością, kawiarniami, restauracjami, kooperatywami spożywczymi. Stanowimy alternatywę dla powszechnie dostępnych, „sklepowych” przetworów.

Jeśli zależy Ci na zdrowych i smacznych przetworach, które powstają w malutkiej, lokalnej przetwórni w wyniku ręcznej pracy, a cel który jej przyświeca to „aby było jak najbardziej naturalnie”, to dobrze trafiłaś/trafiłeś! A teraz poznaj nasze zasady i wartości, którymi się kierujemy przy robieniu przetworów:

=> Wszystkie nasze przetwory są wegetariańskie, a większość jest również wegańska (poza ajvarami, w których występuje miód) i bezglutenowa (jedyny z glutenem to zakwas na żurek).
=> Nie odpuszczamy, jeśli chodzi o ilość owoców i cukru w przetworach, ponieważ przerażają nas wyroby, w których owoców jest mniej niż reszty składników, a cukier znajduje się na pierwszym planie.
=> Obalamy mity o tym, że przetwory muszą koniecznie zawierać cukier. Mamy w swojej ofercie sporo odpowiedników bez cukru i radzą sobie one znakomicie.
=> Nie stosujemy absolutnie żadnych zagęszczaczy, tyczy się to również pektyn, zagęszczonych soków, nasion chia, agaru, żelfixów i żelatyny.
=> Jesteśmy nieufni jeśli chodzi o słodzenie przetworów czymś innym niż cukier trzcinowy, cukier biały czy miód. Z obawy o nietrwałość i ryzyko szybszego zepsucia tak zakonserwowanych przetworów unikamy, innych niż wspomniane, cukrów.
=> Rozcieńczanie nie jest naszą mocną stroną, gdzie możemy tam redukujemy do zera obecność wody.
=>Przetwory powstają z sezonowo dostępnych owoców i warzyw.
=> Nie korzystamy z mrożonych surowców.
=> Często samy zrywamy surowce na przetwory.
=> Nasze słoiczki powstają w wyniku ręcznej pracy od początku do końca procesu: sami myjemy, obieramy, kroimy, obrabiamy, doprawiamy, umieszczamy w słoiczkach, pasteryzujemy, naklejamy etykiety.
=> Skrupulatnie informujemy o składzie słoiczków na etykiecie, nie zatajamy składników.
=> Część naszych przetworów idzie na nasze własne potrzeby, zaopatrujemy także naszą rodzinę, przyjaciół i znajomych. Jemy to samo, co sprzedajmy, bez ściemy!
=> Wkładamy serce w projektowanie naszych etykiet, każdy przetwór poza informacjami, które muszą zostać na tej powierzchni zawarte, posiada także jakąś krótką informację od nas, od serca dotyczącą danego wyrobu.
=> Interesuje nas to, co dzieje się u konkurencji. Lubimy polecać wartościowe wyroby i pomysły.
=> Nasze przetwory nie zawierają konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaku, zagęszczaczy.
=> Tam, gdzie można redukujemy liczbę składników, cenimy sobie prosty skład, który broni się sam!